Deze Japanse geneeskunst gaat ervan uit dat iedereen het vermogen heeft om zichzelf in balans te houden.

Jin Shin Jyutsu betekent “De Kunst (Jyutsu) van de Schepper (Sin) via een compassievol persoon (Jin).” Deze eeuwenoude Japanse geneeskunst gaat ervan uit dat iedereen het vermogen heeft om zichzelf energetisch in balans te houden.

Op deze pagina meer over de achtergrond van Jin Shin Jyutsu, de toepassing bij Energetisch Centrum Leonardus en de Jin Shin Jyutsu zelfbehandeling.

In de 20e eeuw werd Jin Shin Jyutsu herontdekt door de Japanse Meester Jiro Murai (1886-1961). Na een leven van overvloedig eten en drinken werd hij zo ziek dat hij ongeneeslijk ziek werd verklaard. Als laatste wens vroeg hij zijn familie hem naar een berghut te dragen.

Hier leefde hij 8 dagen in volledige afzondering. Zijn dagen doorbrengend met vasten, mediteren en de kunst die hij later Jin Shin Jyutsu noemde. Murai wijdde zijn leven aan het verder ontwikkelen van de techniek achter deze kunst om de levensenergie weer in balans te brengen en te onderzoeken wat de impact hiervan was. Zijn leerling, de Japans Amerikaanse Mary Burmeister, was degene die deze kunst vervolgens naar de rest van de wereld bracht.

“Murai wijdde zijn leven aan het ontwikkelen van de techniek om levensenergie weer in balans te brengen.”

Dit is Jin Shin Jyutsu

In de filosofie van Jin Shin Jyutsu draait alles om de vrije en gelijkmatige doorstroom van levensenergie in je lichaam, hoofd en geest. Met eenvoudige handgrepen op specifieke punten is het mogelijk emotioneel evenwicht te herstellen, pijn te verlichten en de oorzaken van acute en chronische klachten te verminderen.

Het is een zachtaardige en niet-invasieve geneeskunst waardoor degene die behandeld wordt zich makkelijk kan ontspannen en aan de behandeling kan overgeven. Hiermee kan hij zich goed openstellen voor het genezingsproces. Net als acupunctuur en acupressuur richt Jin Shin Jyutsu zich op de doorstroom van energie in het lichaam. Bij Jin Shin Jyutsu wordt dit gedaan aan de hand van 26 VeiligheidsEnergiesloten (VES), wanneer een of meerdere van deze sloten “dicht” zitten stroomt de energie niet meer en ontstaan er klachten.

De energiesloten

De 26 VES corresponderen met verschillende “dieptes”. Jin Shin Jyutsu gaat uit van het bestaan van zes dieptes. Deze dieptes corresponderen met verschillende functies, emoties, houdingen, elementen, planeten, dierenriemtekens, seizoenen, dagen, kleuren, muziektonen, smaken en geuren. Door de behandeling toe te passen op de plek die correspondeert met een specifieke diepte, wordt op dat niveau harmonie gebracht.

De behandeling met Jin Shin Jyutsu activeert het zelfherstellende vermogen van een persoon. Het is het startpunt om de energie te laten stromen. Daarnaast kijk ik samen met iemand naar de onderliggende oorzaak om de bron van een klacht te achterhalen. Kijken naar en verandering brengen in de onderliggende oorzaak is van essentieel belang om blijvende verandering te brengen. Lees hier hoe je ook jezelf kunt behandelen met de Jin Shin Jyutsu handgrepen.

maak afspraak

Jin Shin Jyutsu de behandelmethode bij Leonardus

In 1982 kwam ik voor het eerst in aanraking met Jin Shin Jyutsu. Op dat moment werkte ik als tiener bij een renpaardenstoeterij waar ik de paarden trainde en verzorgde. Door het nauwe contact ontstond er als vanzelf een hechte band met de paarden. Onbewust kon ik de paarden op dat moment al behandelen vanwege mijn hoge frequentie al was dat toen nog niet doelgericht of volgens een specifieke methodiek. Dat betekent echter niet, dat het zonder resultaat was voor de paarden. Een voorbeeld hiervan is met een van de paarden die officieel was afgeschreven voor het paardenrennen, Delicieus. Ik kon hem dusdanig behandelen dat hij zelfs weer aan wedstrijden mee kon doen. Sterker nog; hij won zelfs vier belangrijke wedstrijden.

Het begin

Het inzicht rondom energetisch behandelen en met name het effect van Jin Shin Jyutsu ontstond toen een van de andere paarden, Double Dutch, kreupel werd. Dierenartsen en andere specialisten konden niet achterhalen waarom het linkerbeen niet wilde genezen. Hier kwam verandering in toen een vrouw op mijn pad kwam die Jin Shin Jyutsu beoefende en paranormaal begaafd was. Zij voelde direct aan dat er een energieblokkade zat in de rug. Na drie energetische behandelingen was Double Dutch hersteld. Niet door naar het been te kijken, maar naar de onderliggende oorzaak.

Dit was het begin van mijn pad in energetica en energetische behandelmethoden. Na tal van verschillende theorieën en technieken te proberen en uiteenlopende opleidingen te volgen, kwam ik toch weer uit op Jin Shin Jyutsu. Dit is de methode die voor mij het beste werkt om blokkades bij de kern aan te pakken. Een methode die positieve invloed heeft op het denken, de geest en het lichaam.

“Het effect van de behandeling valt of staat met de eigen inzet.”

De behandeling

Tijdens een behandeling loop ik alle 26 VeiligheidsEnergiesloten af om zo alle blokkades op te heffen. Door lichte druk uit te oefenen op de specifieke punten in het lichaam gaan de sloten open en kan de energie weer zijn werk doen. Dankzij de energie die ik inbreng in de behandeling, mijn frequentie zit op het dubbele van de gemiddelde persoon, kan ik gemakkelijk ook de dieper liggende blokkades “wegtrillen”. Hierdoor zijn de behandelingen heel effectief. Het wegtrillen van de blokkades gebeurt volledig moeite- en pijnloos. Tijdens de behandeling kun je ook zelf de energie weer voelen stromen, soms voel je echter niks. Beide is goed.

Een disbalans in je levensenergie uit zich in signalen zoals pijn, emoties als angst en boosheid of als een (ernstige)ziekte. Signalen omdat het een uitnodiging is om de manier waarop jij in het leven staat en naar het leven kijkt bij te stellen. Dankzij de behandeling gaat de energie weer stromen en kunnen vastzittende blokkades die gekoppeld zijn aan een klacht losgelaten en verteerd worden.
Je kunt weer in je eigen kracht staan, het heft in eigen handen nemen en openstaan voor nieuwe inzichten, kansen en uitdagingen. Jin Shin Jyutsu is niet perse een “quick fix”, afhankelijk van de klacht zijn er meerdere behandelingen nodig. Het effect van de behandeling valt of staat daarbij met de eigen inzet. Inzet om op een andere manier om te gaan met de inzichten die je hebt gekregen.

Jin Shin Jyutsu zelfbehandeling

Naast de behandelingen bij Leonardus kun je ook jezelf “onderhouden” door de simpele technieken voor zelfbehandeling toe te passen. De ademhalingstechniek van Jin Shin Jyutsu en handgrepen.

Jin Shin Jyutsu-ademhaling

De ademhaling is de meest simpele en effectieve manier om zelf de energie weer in balans te brengen. Immers, met iedere ademhaling adem je naast zuurstof ook levensenergie in die zich om je heen bevindt. Deze energie wordt ook wel ki (Japan), chi/qi (China), pneuma (Griekenland) of prana (hindoestaanse culturen) genoemd. Met iedere uitademing laat je fysieke spanning, stress en angst los. Het is dus de directe manier om verse energie op te nemen en jezelf te harmoniseren. Hierdoor is het weer makkelijker om bij jezelf te komen en bewust-ZIJN te ervaren. Het begint bij een goede en volledige basis ademhaling, daarbij is het goed om dagelijks de Jin Shin Jyutsu-ademhaling te doen.

De Jin Shin Jyutsu-ademhaling voer je als volgt uit:

  • Sluit de ogen;
  • Haal diep in richting je onderbuik zonder dit te forceren;
  • Visualiseer bij iedere uitademing dat de energie langs de voorkant van jouw lichaam naar beneden stroomt: vanaf je kruin, naar de keel, de borst, buik, benen en naar je tenen;
  • Visualiseer bij iedere inademing dat je deze energie als het ware weer meeneemt naar boven. Via je tenen, langs de voetzool, de kuiten, achterkant van de benen, rug en nek terug naar de kruin.

De Jin Shin Jyutsu-ademhalingstechniek hoeft slechts eenmaal per dag uitgevoerd te worden. Zittend of liggend. In 4 sets van 9 totale ademhalingen (in en uit). Raak je de tel kwijt? Begin dan rustig opnieuw. Hiermee maak je in totaal 36 bewuste ademhalingen die in de numerologie weer voor een nieuw begin staan.

Jin Shin Jyutsu handgrepen

Een aanvullende behandeling die je zelf makkelijk thuis kunt toepassen is door zelf de handen als “startkabels” te gebruiken zoals Mary Burmeister dit noemde. Door simpel de handen op een specifieke plek te leggen kun je levensenergie naar dat punt overbrengen. Houd je hand enkele minuten op een vinger totdat je een ritmische en gelijkmatige pulsering voelt. Jiro Murai ontdekte dat een behandeling van iedere vinger zo’n 14.400 lichaamsfuncties reguleren. Deze behandeling richt zich dan ook op de handen.

Deze methode kan staand, liggend, zittend of zelfs lopend gedaan worden. Het kan op ieder gewenst moment van de dag. Dus ook gewoon tijdens een vergadering op het werk of tijdens het tv kijken. Je gaat beide handen af voor een totale behandeling en houdt iedere vinger enkele minuten vast totdat je de energie voelt kloppen. Omvat de specifieke vinger met de andere hand. Zo voer je de behandeling uit:

  • Duim: dit is de eerste diepte en staat voor de maag en milt, het verwerken en de opname van voedingsstoffen en ook het verteren van gedachten. De duim is gekoppeld aan het hebben van zorgen, de behandeling brengt rust. Element: aarde.
  • Wijsvinger: dit is de vierde diepte, dat staat voor nieren en blaas, voor stroming en vloeiende beweging. De gekoppelde emotie is angst, behandeling geeft vertrouwen. Element: water.
  • Middelvinger: is de derde diepte die staat voor de lever en galblaas, voor innerlijke harmonie. De emotie is woede en deze vinger harmoniseren brengt levenskunst. Element: bewustzijn.
  • Ringvinger: is de tweede diepte en staat voor longen en dikke darm, voor vitaliteit, energie, wezenlijk levensritme. Deze is gekoppeld aan verdriet, behandelen brengt denken en gevoel in verbinding. Element: lucht.
  • Pink: is de vijfde diepte en staat voor het hart en de dunne darm, voor intuïtie en kennis. De emotie is “doen alsof”. Harmonie in deze vinger brengt passie. Element: vuur.
  • Midden handpalm: is de zesde diepte en staat voor middenrif en de navel, voor totale harmonie. Van leven in afwachting naar eenheid en volledigheid. Element: ether.

De linkerhand staat net als de linkerkant van het lijf voor oude emoties, de rechterhand voor het nu. Bovenstaande is de basis zelfbehandeling via de handen, daarnaast heeft Murai een scala aan mudra’s onderzocht en ontwikkeld met een positief effect op de gezondheid. De behandeling bij Leonardus vraagt dus ook actie van de ontvanger om daadwerkelijke verandering te realiseren. Soms is het eindresultaat volledig herstel, soms is dit welkome verlichting bij een ernstige ziekte, er is altijd sprake van het in beweging brengen van energie voor totale bewust-ZIJN.

Maak een afspraak om je energiebalans een boost te geven.
maak afspraak